Personatges il·lustres

Un comentari compartit per la majoria de la gent que coneix una mica bé la història d'Agullana és que aquest ha estat un poble afortunat, en el sentit que sempre hi ha hagut algun agullanenc disposat a fer donacions importants al poble.

Edificis com el de les escoles públiques o els hermanos, l'Asil Gomis, el cinema, la Concòrdia, les piscines i el complex esportiu o la plaça Josep Serra, parlen per si mateixos de gent generosa que ha volgut fer més gran el nom i el poble d'Agullana.

Una manera d'honorar la memòria d'aquells individus que amb el seu prestigi o amb la seva voluntat de mecenatge s'han significat d'una manera especial és la dedicatòria d'un espai públic, i d'aquest fet Agullana en dóna bona mostra. Passejar pel poble i fixar-se en els noms d'alguns carrers i places permet evocar alguns dels principals moments de la seva història i recordar aquests anomenats personatges il.lustres.

Els carrers Lluís Marià Vidal i el de la seva esposa, Dolores Gomis, són un recordatori de l'altruisme que guià aquest eminent científic quan s'erigí en mecenes de les escoles públiques inaugurades el 1913, fet que li va fer merèixer el títol de fill adoptiu del poble, concedit el 16 de juliol de 1911.

Els carrers Francesc Bach de Portolà i el dels Germans de les Escoles Cristianes evoquen la tasca educadora que els hermanos varen fer al poble de 1907-1944 i la personalitat d'un dels que fou mecenes reconegut d'aquesta institució i donador dels locals on impartiren les classes.

En commemoració del que va ser promotor de la idea de dotar Agullana i els pobles veïns d'un hospital-asil, Lluís Gomis, i de la seva esposa, Teresa Pallejà, i el segon marit d'aquesta, Josep Parellada, avui trobem a l'entramat urbà la plaça dedicada a Teresa Pallejà on inicialment havia d'edificar-se l'asil, i un carrer dedicat a cada un dels seus dos esposos.

Alcalde gairebé perpetu durant uns anys en els quals Agullana millorà enormement la qualitat urbanística dels seus carrers i edificà la majoria dels que avui són els seus edificis més notables, Joaquim Bech de Careda i Olivas té un carrer dedicat des del 1926 quan un any després de la seva mort se celebrà una festa d'homenatge a la seva persona.

Com a fill il.lustre que és, Laureà Dalmau, metge, escriptor i polític que arribar a ser diputat al parlament de Catalunya per ERC en temps de la II República, té també el seu carrer dedicat al seu poble natal.

Artur Rimbau, reconegut músic i compositor de sardanes que s'inicià en la música a Agullana i fou fundador de la cobla-orquestra La Juvenil Agullanense el 1912, és recordat també amb un carrer conegut com a carrer Mestre Rimbau.

Joan Gich i Bech de Careda, home que va fer possible disposar de les piscines, els vestidors, les pistes i el gimnàs escolar, també disposa d'un carrer que porta el seu nom i que duu a les instal.lacions esportives abans esmentades.

El darrer agullanenc al qual s'ha dedicat un espai urbà ha estat en Josep Serra i Palau, el qual ve fer donació al poble d'una finca situada en una zona molt cèntrica perquè s'hi fes una plaça. Aquesta voluntat es veié complerta quan el 31 d'octubre de 1987 s'inaugurà aquest magnífic racó dedicat a l'esbarjo.

  • JOAN GUINART
    Agullana, s. XVIII - XIX.
    Agricultor, membre de la petita noblesa catalana.

 

  • LÍDIA de CADAQUÉS (Lídia Noguer)
    Cadaqués, ? - Agullana, ?.
    La Ben Plantada d'Eugeni d'Ors.

  • CLAUDE LAMBERT
    Brussel·les, 1940
    Pintor belga afincat a Agullana

 

  • JOAQUIM BECH DE CAREDA (1911)
    Dibuixant

 

  • JOAN GICH BECH DE CAREDA
    Agullana, 1925 - Madrid, 1982.
    Crític d'art (" La Vanguardia "), gerent del F.C. Barcelona, empresari, banquer, diputat (UCD - Girona)